Uusi maailmanjärjestys

Globaali kapitalismi on pahimmassa kriisissään koskaan, ja pahin on tilanne juuri nyt Euroopassa, jossa yritetään löytää ratkaisua tilanteesta selviämiseksi. Kysymys ei enää ole vain Kreikasta ja siitä, mitä siellä on tehty tai jätetty tekemättä. Kalifornian yliopiston sosiologian professori William I. Robinsonin mukaan ratkaisua tilanteeseen ei enää ole. Hänen mukaansa olemme todistamassa vallassa olevan globaalin eliitin hegemonian romahtamista. Kapitalismi on saavuttanut laajenemisensa rajat ja menettänyt legitimiteettinsä.  Talouskriisin ratkaisuyritysten oikeellisuuden ja riittävyyden ratkaisevat ”markkinavoimat”, eivät maksajan osaan joutuneet EU:n kansalaiset. Renki on päästetty isännän asemaan ja tavallisesta taantumasta on edetty  rakenteelliseen kriisiin, jossa vanhat menettelytavat eivät enää päde. Seuraavan nurkan takana odottaa koko järjestelmän kriisi ja siirrymme suurten konfliktien ja sekasorron aikaan. Arabikevät ja ns. ”Occupy Wall Street” -liike ovat merkkejä niistä korjaavista liikehdinnöistä, joita uusi aika tuo tullessaan. Riskit myös uusfasistiselle konfliktia pitkittävälle toiminnalle ovat olemassa. Lisäisin tähän vielä fundamentalistisen ääriuskonnollisuuden lisääntymisen mukanaan tuomat vaarat.

Yhteinen päämäärämme ei voi olla luokkayhteiskunta, jossa mennään hyvinvoivien ehdoilla, jos kohta huonolla omallatunnolla. Tästä on hyvä esimerkki käsittämätöntä rahavuortaan pakonomaisesti pois lapioiva Billy Gates, joka tienaa joka päivä enemmän kuin ehtii lahjoittaa pois. Hän on myös hyvä esimerkki siitä miten kapitalismi toimii. Nuorena Billy teki innoissaan niin hyvän keksinnön niin hyvään saumaan, ettei rahan tuloa voinut estää. Varsinainen tarkoitus ei varmaan ollut rikastua – ainakaan näin käsittämättömässä määrin. Mutta uusi globaali kapitalistinen markkinajärjestelmä ”järjesti” asian hänelle edullisesti. Venäjällä omaisuutensa moraalittomasti rohmunneet oligarkit taas saavat kaikessa rauhassa ostaa lännessä jalkapalloseuroja ja muuta omaisuutta. Kapitalismi ei katso – eikä ole koskaan katsonut- mistä raha on kotoisin. Suomessakin monet rikkaat suvut ovat hankkineet pesämunansa pimeiltä markkinoilta, salakuljetuksesta tms.

Päämäärämme tulee olla sellainen tasavertaisuus ihmisten kesken, että kukin voisi kohtuulliset perustarpeensa tyydytettyään toteuttaa itseään muiden oikeuksia loukkaamatta. Niin yksinkertaista se on ja jo tuhansia vuosia sitten tiedetty ja vaikka vuorisaarnan kaltaisissa ja  muissa vanhoissa uskonnollisissa ja filosofisissa teksteissä ajat sitten ylös laitettu. Siitä on kysymys YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa ja vaikkapa presidentti Halosen esillä pitämissä arvoissa. Käytännön politiikka vain tulee saada näiden tunnustettujen arvojen tasalle. Jos ei hyvällä, niin sitten vähän suorasukaisemmalla tavalla.

Koska asiat ovat hallitsevan taloudellisen eliitin kykenemättömyyden ja tuon kuuluisan ”ahneuden” takia ajautumassa yhä huonompaan suuntaan, ei ole ihme, että on syntynyt liikehdintää, joka on valmis siirtymään suorempaan toimintaan asioiden tilan muuttamiseksi enemmistön toiveiden mukaiseksi. Arabikevät ja OWS –liike ovat jäävuorenhuippuja tässä tulevassa massojen liikehdinnässä. Liikehdintää varsinkin länsimaisen tiedostavan nuorison parissa ovat aiheuttaneet myös mm. Zeitgeist-liike ja sen vanavedessä Suomessakin mm. Verkkomedian kaltaiset vaihtoehtoista uutisointia tarjoavat palvelut. Näiden ongelmana on toistaiseksi ollut tukeutuminen ns. salaliittoteorioihin, jopa ”huuhaan” levittämiseen asti. Valtamedian puolelta näihin vaihtoehtoisiin informaation lähteisiin ja tiedonkulkukanaviin ei suhtauduta tarvittavalla mielenkiinnolla ja vakavuudella.  Ne on toistaiseksi tyrmätty asiattomina tai vaiettu kuoliaaksi ja elävät sen vuoksi omaa ulkopuolisen kritiikin suomaa kohtuullistavaa vaikutusta. Niinpä kuilu keskivertoajattelun (=välinpitämättömyyden) ja uudistavan ajattelun välillä kasvaa. Kuitenkin tiedän, että on paljon nuoria ihmisiä, jotka ammentavat  näistä ja vastaavista lähteistä. Pohjalla heillä on aito huoli maailman tilasta ja halu muuttaa asioita. Kaikkien mainittujen liikkeiden taustalla voi ajatella vaikuttavan poliittisen anarkismin ajatuksen.

Kategoria(t): Politiikkaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Uusi maailmanjärjestys

  1. anon sanoo:

    pyytäisin täsmentämään mikä verkkomediassa on mielestäsi ”huuhaata”, voisitko antaa esimerkin ja/tai linkin?

    Tykkää

    • Heikki sanoo:

      Myönnän, että Verkkomedian yhteydessä ”huuhaa” on ehkä väärin valittu ilmaisu. Tämä vaihtoehtoinen uutissivusto lainaa valitsemiaan uutisia ympäri maailmaa ja julkaisee niitä käännettyinä ja toimitettuina versioina. Lähteet valitaan ja/tai uutisia korostetaan eri tavalla kuin ns. perinteisessä mediassa. Tavoitteena on saada julkaistuksi uutisia uuden maailmanjärjestyksen salaliitoista. Näin saadaankin luettavaksi uutisia, joita ei aina muualta saa, ainakaan yhtä syvällisesti käsiteltyinä. Verkkomedia ei kuitenkaan edusta puolueetonta tiedonvälitystä ja kritiikkini kohdistuukin juuri uutisaineiston valintaan ja lähdekritiikin puutteeseen. Salaliittoteoriat hyväksytään ja näkökulma on poliittinen. (esim. http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=1232) Lähtökohta on kansallisen itsemääräämisoikeuden säilyttäminen ja kaikenlaisten ”korporaatioiden” vastustaminen. En kuitenkaan vielä voi niellä sellaista näkemystä, että kaiken taloudellisen ja poliittisen vallan takana olisi pieni ryhmä amerikkalaisia liikemiehiä pankkeineen ja monikansallisine firmoineen. Tietenkin juutalaisia, vaikkei sitä korosteta.
      Kaikista hyvistä puolistaan huolimatta Verkkomedia rinnastuukin entisajan puolueiden pää-äänenkannattajiksi nimitettyihin sanomalehtiin. Niissäkin oli paljon totta, mutta ei koko totuus.
      Kansallisen itsemääräämisoikeuden nimissä ollaan valmiita puolustamaan itsevaltiaita diktaattoreita, kuten nyt Syyrian tapauksessa. (http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=3283)

      Tykkää

  2. Heikki sanoo:

    Rohkea tyttö tuo Lady Gaga! Näin hauskaa ei ole ollutkaan sen jälkeen kun Frank Zappa nai jättikokoista, vaaleanpunaista puudelia konsertissaan!

    Tykkää

Jätä kommentti