Isästä 17

Isästä 17

Ihantalan taistelu 27.-28.6.1944

Kaikesta vastarinnasta huolimatta vihollinen oli pystynyt etenemään kaiken aikaaTalin-Leitimonjärven suunnasta pohjoiseen kohti Ihantalaa. Venäläisten kärki oli pussi, joka alkoi Leitimonjärven Aniskalasta (vasen reuna) ja Talinmyllyn itäpuolelta (oikea reuna) luoteeseen n. 4,5 km aina Nurmelan-Mustasaaren tasalle. Pussi oli suultaan pari kilometriä leveä, loppuvaiheessa vain kilometrin verran, mutta ankarista yrityksistä huolimatta harvenneet ja väsyneet suomalaisjoukot eivät onnistuneet sulkemaan pussin suuta.

Osasto Forsbergin suorittaessa toivottoman tuntuista tehtäväänsä pohjoisen suunnasta, oli III pataljoona majuri Erwen johdolla määrätty  osasto Björkmanin alaisuuteen itäiselle sivustalle työntämään vihollista takaisin Talinmyllyä ja Marjamäkeä kohden. III pataljoona tuli korvaamaan RajaJp 2:n asemia, joka puolestaan lähti hyökkäämään kohti Marjamäkeä, Talin suuntaan. RajaJp menetti haavoittuneina ensin komentajansa majuri Avelan ja vähän myöhemmin kapteeni Petäjän, jonka jälkeen majuri Erwe sai komentoonsa myös RajaJp:n.  Pataljoona eteni aamun 28.6 kuluessa  jatkuvasti taistellen Kuuselan pohjoispuolella olleelle suolinjalle, jossa se kohtasi sitkeästi puolustaneen vihollisen. Pataljoonassa tiedettiin, että osasto Forsbergin eteneminen pohjoisessa oli pysähtynyt  Marjamäen tasalle.  Lännen puolelta vihollisen etenemiskiilaa vastaan hyökkäsivät  JPr:n osastot,  joiden päästyä  Kuusela-Aniskalan tasalle, oli pussin suu enää kilometrin levyinen.  Paikka ja tilanne oli ratkaiseva, mutta olisi tarvittu terve, täysivahvuinen pataljoona tehtävän suorittamiseen, hyökkääjän pussittamiseen.

Niinpä tilanne alkoi nopeasti muuttua vihollisen eduksi. 28.6 aamulla klo 09.00 alkoi venäläisten ”helvetillinen” krh-tuli moukaroida suomalaisten asemia. Ammuntaan liittyivät mukaan myös tykit ja raketinheittimet. Samalla viholliset murtautuivat majuri Erwen joukkojen asemiin Ruokosuon-Kivilammen välillä, muuttaen pataljoonan aseman kriittiseksi. Kello 10.30 Erwe katsoi parhaaksi alkaa vetäytyä pohjoiseen Ruunakorven tasalle.

Joukkojen jäännökset asettautuivat sinne puolustukseen. Miehiä oli enää satakunta jäljellä ja RajaJp:stä vain yksi joukkue. Muut olivat  joko kaatuneet, haavoittuneet, paenneet, eksyneet tai joutuneet vangeiksi.  Jonkun verran karkureita saatiin palautettua etulinjaan ja pari saksalaista rynnäkkötykkiä saatiin.  Näitäkään asemia tuskin pystyttäisiin pitämään ilman lisäjoukkoja, joita olikin luvassa.

Vastahyökkäyssuunnitelma vielä 28.6

IV AK:n komentaja kenraaliluutnantti Laatikainen asetti Leitimojärven pohjoispuolelle 11. D:n osia ja Ihantalan rintaman suunnalle 6. D:n osia, joita saapui Itä-Karjalasta.  Ryhmä Lagukseen määrättiin JPr, JR 30:n pääosat, I/JR 50 ja muita rippeitä alueella olleista osastoista. Ryhmä Vihmaan vastaavasti JR 12 ja muut 6. D:n käytössä olleet joukot sekä Ihantalan suunnalla olleet  PsD:n osat. Ryhmä Laguksen tehtävänä oli hyökätä keskitetyin voimin nopeasti kaakkoon ja vallata Talin pääpuolustuslinja Leitimojärven itäpäässä. Ryhmä Vihman tuli taas hyökätä Ihantalanjärven eteläpuolitse Talinmyllyn suuntaan ja tuhota siellä ollut vihollinen.

Uudelleenjärjestely osoittautui kuitenkin myöhästyneeksi ja tuloksettomaksi.Ryhmä Vihmaan kuuluneet osasto Björkmanin joukot  olivat jo aamun ja päivän aikana menettäneet otteensa läpimurtopussin itä- ja koillisreunoilla, eikä ryhmä Lagukseen kuuluneet osasto Forsbergin joukot  olleet yhtään paremmassa tilanteessa.  Kapteeni Tähtisen yöllisen hyökkäyksen pysähdyttyä, Lagus määräsi uuden hyökkäyksen tehtäväksi heti aamulla.  Joukkojen rippeistä kasatun osaston eteneminen tyrehtyi kuitenkin klo 9.00 alkaneeseen erittäin kiivaaseen tykistön ja ilmavoimien yhteistulitukseen.  Heidän jalkaväkensä tunkeutui tämän jälkeen I ja II pataljoonien välisestä saumasta läpi. Rykmentti vetäytyi takaisin Ihantalan pohjoispuolelle Vakkilan tienhaaran maastossa olleista asemistaan.  Antti Nieminen  (8. K, 7. K taisteli heidän vieressään) kirjoittaa:

 Noin klo 8.20 tuima krh:n tuli ryöppyää entistä kiivaampana suomalaisten maantien tasalla olevissa asemissa.Stalinin urut soivat sohisten ja sähisten. Selän takaa näkyy yhtaikaa kymmeniä räjähdyspatsaita.

 Rintamaa lähestyy satoja pommi-, hävittäjä- ja maataistelukoneita. Pian ne ovat Ihantalan tien päällä peltikattona, ne pimentävät auringonkin… Nyt ne tulevat! Pidä varasi! Tosiaankin, nyt sieltä tullaan vuoron perään syöksyen. Asetakin väriä ei pölyssä pysty näkemään.Krh:n kranaatteja tippuu hyökkääjien sekaan. Ensimmäinen aalto on nyt noin 200 metrin päässä. Sen takana on noin 50 metrin välein muita aaltoja ties kuinka paljon. Noin klo 9.55 ensimmäinen aalto lähtee syöksymään sankoin joukoin asemaamme kohti…Minäkin painan sormilevyä ja äkäinen luotiryöppy lähtee matkaan…Hetken näytti jo siltä, että hyökkäys jaksettaisiin torjua, sillä suurin osa vihollisista kaatuu ja loput lähtevät karkuun vetäen haavoittuneita perässään. Mutta aaltoja riittää…Tappio on pakostakin masentanut mielen…Olen nyt yksin harhailemassa maastossa, jossa ei ole edes muitten yksiköitten miehiä. Istahdan kannolle ja sidon haavoittuneen käteni…Tässä ovat loppuunajetun JR 48:n jätteet, kourallinen kalvakkaita, väsyneitä, masentuneita ja vaateriekaleisiin  pukeutuneita miehiä.”

Ja jossain heidän joukossaan minunkin isäni 7. komppanian jäänteiden mukana.

Rykmentin komentaja eversti Forsberg ei voinut tehdä muuta kuin todeta tapahtuneen asemien murtumisen.  Klo 10.45 majuri Pylvänäinen sai tehtäväkseen koota koko rykmentin jäljelläolevat osat Ihantalan pohjoispuoliseen metsämaastoon. Venäläiset  sensijaan huomattuaan pussinpohjan puolustuksen murtuneen alkoivat välittömästi työntää joukkojaan eteenpäin.

 JR 48 sai päivällä käskyn miehittää uudelleen Vakkilan- Ihantalan välinen tieosuus, jonne venäläiset olivat nyt tunkeutuneet. Suunnitelma vaikutti toivottomalta, mutta ryhmä Vihmaan kuulunut JR 12 jaksoi vastahyökkäyksellä rajoittaa venäläisten etenemistä.

Mainokset
Kategoria(t): JR 48. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s